Sverige
Privatperson Logga in

Säkra vatteninstallationer lyfts fram i Arkitektens handbok

Installationer svarar för nästan halva byggkostnaden. En stor del av byggfelen beror på dålig koll på hur vi hanterar vatten i våra hus. I nya Arkitektens handbok beskrivs hur det går att planera för vattensäkrare hus. Boken är ett praktiskt hjälpmedel med basfakta för arkitekter, ingenjörer och andra inom byggbranschen.

I år är Arkitektens handbok kompletterad med extra mycket nytt material. 

– Boken är unik. Det finns ingen annan bok som ger en översikt som spänner över alla arkitekters kunskapsområden. Denna gång har vi lagt till avsnitt om bland annat vatteninstallationer och KL-trä, säger Anders Bodin, arkitekt SAR/MSA och en av fyra författare till Arkitektens handbok.

Lyfter aktuella frågor och utmaningar i branschen

Plats för hållbara och säkra vatteninstallationer är viktigt redan på planeringsstadiet och när arkitekter ritar en byggnad. I nya Arkitektens handbok får vatteninstallationer ett par nya uppslag. Beskrivningen av massivträbyggandet har kompletterats med ett avsnitt om KL-trä. KL-trä är ett ekologiskt, långsiktigt och hållbart byggnadsmaterial som bottnar i svensk byggtradition.

– Materialet har funnits ett tag men användningen exploderade för ett par år sedan. Nu pågår utvecklingsarbete inom byggnadsindustrin, säger Anders Bodin. En annan nyhet är basfakta om BIM och 3D-uppmätning. Samtidigt har annat innehåll i boken komprimerats.

Boken är praktisk och enkel att använda

Arkitektens handbok är systematiserad och illustrerad på ett sätt som är enkelt att hantera. Det finns även ett fylligt register med begreppsförklaringar. I år är hela inlagan tryckt på återvunnet papper och omslaget är till 100 procent biologiskt nedbrytbart. Både inlaga och omslagspapper är FSC-märkt.

Författare till Arkitektens handbok 2020 är förutom Anders Bodin arkitekterna SAR/MSA Jacob Hidemark, Martin Stintzing och Sven Nyström. Uppslagen om vatteninstallationer har utarbetats i samarbete med Säker Vatten AB, som arbetar med att utveckla, förvalta och marknadsföra branschreglerna för säker vatteninstallation.

Vi använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer