Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Reumatologi i ny upplaga

Intervju med Yvonne Enman & Lars Rönnblom

Vad skulle ni säga är de största skillnaderna i hur reumatiska sjukdomar hanteras idag jämfört med 2017 när förra upplagan av Reumatologi gavs ut?

Idag finns det flera riktade behandlingar till många reumatiska sjukdomar jämfört med för sju år sedan. Det gäller den vanligaste sjukdomen inom artritgruppen (reumatoid artrit) men också för många systemsjukdomar som till exempel systemisk lupus erythematosus, (SLE). Dessa stora förändringar gör att den nya upplagan är mycket viktig för att patienterna ska få en optimal behandling.

Med tanke på att boken riktar sig till en bred målgrupp, från blivande läkare till etablerade specialister, hur har ni författare och redaktörer balanserat behovet av detaljerad vetenskaplig information med tillgängligheten för en bredare publik?

Även om den vetenskapliga utvecklingen varit fantastisk under de senaste årtiondena så har den kliniska bilden vid många reumatiska sjukdomar varit ganska konstant genom åren. Vi har därför lagt stor vikt vid beskrivningen av typiska symptom och fynd vid sjukdomarna. Här kommer många att känna igen sig i läroboken samtidigt som alla läsare kan fördjupa sig i aktuell genetisk och immunologisk kunskap som lett fram till våra nya terapier.

De allra flesta personer som kommer att bli patienter inom reumatologin söker först kontakt på vårdcentraler. Därför är vårdcentralen en viktig målgrupp där boken kan användas som uppslagsverk speciellt vad gäller de mer sällsynta sjukdomarna, deras symptom och behandling, samt för att välja vilka patienter som bör remitteras till reumatologen. Boken riktar sig också både till läkare och samtliga andra kategorier studenter inom vårdsektorn, exempelvis fysioterapeuter.

Med tanke på ovan nämnda har vårt språk anpassats till den breda målgruppen. Många ord och begrepp är förklarade med tanke på förståelsen. När något är komplicerat och inte så enkelt att ta till sig kanske sammanhanget räcker för just den läsaren.

Vilka är de mest betydande förändringarna eller tilläggen i den fjärde upplagan av jämfört med den tidigare utgåvan från 2017, och vad ser ni som de viktigaste framtida trenderna inom reumatologi?

Kapitlet om läkemedelsbehandling är ordentligt utökat och det har tillkommit ett kapitel om säkerhetsaspekter vid läkemedelsbehandling. Med tanke på de många läkemedelsprövningar som pågår och att de godkända behandlingarna för olika reumatiska sjukdomar ökat betydligt är dessa kapitel av stor vikt. De lägger grunden för de diagnosspecifika kapitlen där varje sjukdomsbehandling gås igenom mer detaljerat.

En viktig trend är att våra sjukdomar alltmer kommer att klassificeras utifrån de molekylära mekanismer som är involverade i sjukdomsprocessen. Det gör att gamla sjukdomsbegrepp kommer att visa sig innehålla ett flertal undergrupper av sjukdomar, med gemensamma kliniska manifestationer, men där olika terapier krävs för de olika undergrupperna. Vi går alltså alltmer mot en mer personcentrerad behandling där målet är att genom all utökad kunskap kunna välja rätt behandling till rätt patient vid rätt tillfälle. Genom nya fynd av olika komponenter i varje sjukdom blir möjligheterna hela tiden större att målinrikta behandlingarna. Dessutom är möjligheterna idag större att kunna förutse och förebyggande behandling och egenvård.

Fotografer: Felicia Yllenius (foto av Yvonne) och Rose-Marie Rönnblom (foto av Lars)