Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Välkomna till ett seminarium där vi diskuterar anglifieringen av universitetsvärlden och boken På engelska förstår jag ungefär presenteras

22 maj klockan 15:00–16:30

Alla EU-möten simultantolkas till varje lands eget språk. Alla bruksanvisningar för hushållsmaskiner som säljs i Sverige är översatta till svenska. Men inom svensk högre utbildning förväntas lärarna, oavsett språkkunskaper, kunna hålla föreläsningar på engelska – för studenter som inte heller har engelska som sitt förstaspråk. Hur dålig på engelska får en universitetslärare vara innan det blir ett kvalitetsproblem? Och hur vet vi att studenterna kan tillgodogöra sig seminarier och kurslitteratur på engelska?
 
Andelen engelskspråkig kurslitteratur och föreläsningar ökar hela tiden. Vi hävdar att det är ointellektuellt och ogenomtänkt. Kanske är det logiskt för dem som personalplanerar men det är ologiskt om man tänker på kvalitet. 

Ska det vara på det här viset‽
 
Ola Håkansson och Peter Svensson berättar om sin bok På engelska förstår jag ungefär – om anglifieringen av svensk högre utbildning (Morfem förlag, 2024), och vi får höra reflektioner kring ämnet av Fanny Forsberg Lundell, professor i franska vid Stockholms universitet och författare till boken Kameleonter och kosmopoliter och Olle Josephson, professor emeritus i nordiska språk, chef för Språkrådet 2000–2008 och författare till boken Språkpolitik. Därpå följer panelsamtal och möjlighet till frågor och diskussion.

Efter seminariet bjuds det på vin och tilltugg.

Lokal: Albano, Hus 4, Hörsal 7, Stockholms universitet
Tid: 22 maj klockan 15:00–16:30

Anmäl dig via formuläret nedan senast 13 maj.
 
Välkomna!

Arrangemanget är ett samarbete mellan Morfem förlag och Studentlitteratur.