Sverige
Privatperson Logga in

”Ta ansvar för vad du delar på sociala medier”

Ur Författarnyhetsbrevet

Många jämställer ett inlägg eller en delning på sociala medier med ett samtal runt middagsbordet. Men att dela ett inlägg är det samma som publicering och med det följer ett moraliskt och etiskt ansvar. Det menar Jack Werner, frilansjournalist och medförfattare till boken Kritiskt tänkande i teori och praktik.

Faktagranskning på sociala medier
2014 belönades tidningen Metros vinjett Viralgranskaren med Stora Journalistpriset för sin faktagranskning av myter och historier på nätet. Bakom Viralgranskaren stod bland andra journalisten Jack Werner, som bidragit till boken med ett kapitel om faktagranskning på sociala medier.

Vad ska man då tänka på innan man delar ett inlägg? Enligt Jack bör man betrakta saker på sociala medier som en partsinlaga som publicerats med ett motiv eller en agenda:

Ta inte motivet för givet. Det som skrivs måste nödvändigtvis inte vara sant, snällt eller rätt.

Nysta i trådarna
I boken tar han upp exemplet Marcia Karlsson, en barntandläkare i Jönköping. Hon påstods blivit mördad av en expojkvän som bodde på en flyktingförläggning. När Jack avslöjade att ingen med det namnet existerade i folkbokföringen och att inga mord anmälts i Jönköping på tio månader, hade inlägget redan delats 7000 gånger.

Ett enkelt sätt att faktagranska är leta efter fem saker i varje inlägg; bilder, namn, platser, tidpunkter och källor. Hittar du någon av de fem kan du börja nysta i trådarna för att se vad som finns på andra sidan.

Brett perspektiv med moderna exempel
Bokens nio författare ger tillsammans ett brett perspektiv på begreppet kritiskt tänkande, där var och en tar upp moderna exempel ur sin egen synvinkel.

– Även om källkritik inom journalistiken inte är något nytt belönades Viralgranskaren med Stora Journalistpriset. Det visar att det är lätt att ”återuppfinna” källkritik på nätet. Vi behöver ständigt påminna oss själva om den verklighet användarna möter idag. Var och en av oss kapitelförfattare jobbar med dessa frågor på olika sätt och delar med oss av dem i boken, säger Jack.

Kristina Alexandersson, chef för internet i skolan på IIS, om granskning av webbkällor:

Vi kan få ut mycket information om en webbplats bara genom att titta på dess adress. Adresserna kallas för URL, uniform resource locator, och är alla uppbyggda efter samma struktur. I det källkritiska arbetet är det viktigt att kunna plocka isär en adress och förstå dess beståndsdelar för att ta reda på vem som ligger bakom den. Till exempel kan du utifrån domännamnet slå upp ägaren till adressen genom att använda gratistjänster, till exempel på IIS:s webbplats."

Fredrik Söderquist, retorikkonsult och lärare vid Södertörns högskola, om retorik, politik och offentlighet:

”För en åhörare kan den politiska debatten framstå som käbbel och pajkastning, vilket resulterar i att man till slut stänger öronen. Man får gå tillbaka till retoriken för att förstå vad jag måste ha med mig i den politiska argumentationen för att kunna påverka folk. För att kritiskt granska andras argument och underbygga de egna behöver jag besvara Förändrarens fyra frågor; beskriva verkligheten som den är, komma med en lockande vision, klargöra vägen från vision till verklighet och förklara varför min väg är bättre än alternativet.”

Nyfiken på Jack Werner?

Jack Werner är frilansjournalist och föreläsare som 2014 belönades med Stora journalistpriset för sitt arbete med satsningen Viralgranskaren.

Läs mer
Produktbild

Vi använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer