Logga in
Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Handlar som: Privatkund

Priserna visas inklusive moms och du betalar med Klarna


Priserna visas exklusive moms, du kan betala med Klarna eller faktura

Mat och hälsa

en klinisk handbok

Skickas följande arbetsdag

Kunskaper och vetenskapligt förankrade insikter kring matens betydelse för människans hälsa tilltar samtidigt som intresset för kost och hälsa ökar hos både patienter och allmänhet. Personal inom vård och omsorg upplever därför ofta svårigheter att orientera sig i flödet av hälsobudskap där buden dessutom kan vara motstridiga. Läkare, sjuksköterskor och annan vårdpersonal har ett kontinuerligt behov av att uppdatera sina kunskaper om mat, nutrition och hälsa. Bokens första del ger råd om nut...

Läs mer

Kunskaper och vetenskapligt förankrade insikter kring matens betydelse för människans hälsa tilltar samtidigt som intresset för kost och hälsa ökar hos både patienter och allmänhet. Personal inom vård och omsorg upplever därför ofta svårigheter att orientera sig i flödet av hälsobudskap där buden dessutom kan vara motstridiga. Läkare, sjuksköterskor och annan vårdpersonal har ett kontinuerligt behov av att uppdatera sina kunskaper om mat, nutrition och hälsa. Bokens första del ger råd om nutritionshandläggning vid speciella sjukdomar, t.ex. hjärt–kärlsjukdomar, diabetes och fetma. Dessutom fokuseras nutritionens betydelse vid vanliga kroniska sjukdomar såsom mag-tarm-, njur- och demenssjukdom. Åldrandet, mat och nutrition diskuteras i flera kapitel. Vårdprocessen vid utredning och behandling belyses. Bokens andra del ger kliniskt relevant kunskap om näringslära och kostrekommendationer. T.ex. avhandlas hälsoeffekter och behov av fett, kolhydrater och protein, omega-3-fettsyror och vitamin D, hälsoeffekter av traditionell medelhavskost, och dess nordiska motsvarighet, liksom olika typer av populära koster. I den här boken samlas kunskapen hos tjugosex av Sveriges främsta forskare inom nutritionsområdet på ett lättillgängligt sätt för att ge evidensbaserade svar på många av de frågor som möter sjukvårdspersonal. ”Mat och hälsa – en klinisk handbok”, ett efterlängtat vetenskapligt förankrat stöd i en djungel av kostråd från olika ”experter”. Mette Barth och Lars Jerdén, specialister i allmänmedicin

Stäng

Här ges också det goda rådet att just tala med patienterna om mat, individualisera kostrekommendationerna och följa upp. Den väl underbyggda handboken kan rekommenderas som grund för sådana samtal om matens betydelse för hälsan.

Ulf Wallin Överläkare, MD, Kompetenscentrum Ätstörningar-SYD, Lund (ur recension i Läkartidningen. 2015;112:DMIY)

Gunilla Byström Senior allmänläkare, Kompetensvärderare i SFAM, Domsjö (ur recension i AllmänMedicin 1/2016)

Lena Ljungkrona-Falk Leg dietist, Primärvården, Skaraborg (ur recension i DietistAktuellt 2/2016

Författare

 ;