Sverige
Privatperson Logga in

Högläsning som pedagogiskt undervisningsverktyg

Uppdragsutbildning

MÅLGRUPP Personal, rektor, språkutvecklare i förskola OM UTBILDNINGEN I förskolan ska barnet få förutsättningar att utveckla sitt språk genom att lyssna till högläsning och samtala om litteratur och andra texter. För att högläsningen och samtalet ska ge barnet förutsättningar att utveckla sitt språk, krävs såväl förberedelser som genomförande på ett medvetet sätt. Denna fortbildning är processorienterad med syfte att utveckla förskolans undervisning i högläsning i enlighet med styrdokument och forskning GENOMFÖRANDE Utbildningen går att genomföra som enskilt seminarium/föreläsning eller längre processtöd. Se exempel nedan och kontakta oss för mer information. SEMINARIUM Två till tre timmar om hur högläsningen kan organiseras och genomföras för att främja barnens språk- och kunskapsutveckling. WORSKSHOP Halvdags workshop för personal i förskola, rektor och språkutvecklare. Processarbete varvas med föreläsning. Deltagarna får ta del av konkreta exempel för utveckling av undervisningen i högläsning. UTBILDNING OCH PROCESSTÖD Fördjupad utbildning för inventering och utveckling av undervisningen i högläsning. Utbildningen vänder sig till personal i förskola, rektor och språkutvecklare. Utbildningen kan anordnas som traditionell kurs, digitalt eller fysiskt, samt som uppdragsutbildning. Uppdragsutbildningen inleds med ett seminarium. Därefter genomförs tre till fyra lärtillfällen där deltagarna förbereder sig genom att läsa artiklar och se filmer på Förskoleforum samt reflektera över frågor kring högläsningens olika delar. I utbildningen får deltagarna arbeta med styrdokument och forskning kopplat till högläsningens förberedelser och genomförande. Deltagarna får också göra en kartläggning och analys av den egna undervisningen i högläsning och får redskap för att genomföra utvecklingsarbetet. LITTERATUR Heimer, M. Den betydelsefulla högläsningen - med barn i förskolan. Studentlitteratur, 2020. Utvalda artiklar och filmer, Förskoleforum MÅL Kunskap om styrdokument samt forskning och studier för att utveckla undervisningen i högläsning så att alla barns språk- och kunskapsutveckling gynnas.

Seminarietillfällen

Inga planerade tillfällen.

Bokningsförfrågan

Denna utbildning kan bokas till det tillfälle och den plats som bäst passar era behov. Kontakta oss för vidare diskussion om hur just er utbildning kan se ut.

Bokningsförfrågan

Vi använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer