Sverige
Privatperson Logga in

Vitsen med att kvittra – från författarens kammare till twittrandets flöde

Snabbt och kort som ett kvitter, med global räckvidd. Sociala medier som Twitter står i skarp kontrast till den gängse bilden av författarens arbete. Men rätt använt är de verktyg som låter dig ta pulsen på tiden, ger nya impulser och chans att sprida ditt arbete. Trögt att sätta fart? Kommunikationsstrateg Hanna Elfvin förklarar varför det är värt mödan, och hur du kommer igång.

– Twitter har blivit ett allt viktigare forum för att bevaka ämnesområden och följa utvecklingen i olika frågor. Här kan du känna av debattklimatet och se vilka idéer som drivs. Samtidigt kan du bygga upp ett nätverk, och nå målgrupper du aldrig skulle få kontakt med annars, säger Hanna Elfvin.

Som kommunikationsstrateg på digitala kommunikationsbyrån KAN i Malmö samarbetar hon med Studentlitteratur, och följer nära sociala mediers utveckling. Hon lyfter fram just Twitter som en lämplig kanal för författare, pedagoger och forskare.

– Jämfört med Facebook, som samlar vänner på ett personligt plan, är Twitter ett mer professionaliserat verktyg. Det är en öppen kanal för opinionsbildning, kunskap och nyheter, säger Hanna Elfvin.

Medan Twitter i USA ofta förknippas med kändisar, samlar det i Sverige främst aktörer inom vetenskap, kultur, forskning, politik och journalistik. Med högt tempo, direkt respons och en oförutsägbar bredd bland de som deltar, utgör Twitter ett komplement till mer traditionell omvärldsbevakning och kommunikation. På max 140 tecken kommenteras nyheter och prövas ståndpunkter i ett digitalt flöde genom en webbsida eller en app i mobiltelefonen. Du väljer själv personer och ämnen att följa, de senare definieras med så kallade hashtags. Det kan vara exempelvis #läromedel eller #pedagogik.

Ta första steget

Hur börjar jag, rent praktiskt?
– Det räcker att skaffa sig ett konto, leta upp ett tiotal relevanta personer och diskussioner, och lyssna in sig på samtalsklimatet. Det går att få ut mycket bara av att ha en passiv roll, men se till att vara selektiv i urvalet för att inte drunkna i flödet, säger Hanna Elfvin.

Vad är en bra strategi för att bli aktiv på Twitter?
– Ett enkelt sätt är att ”retweeta”, det vill säga vidarebefordra intressanta inlägg, som når de personer du följer. Går du på en konferens eller föreläsning kan du lägga upp citat därifrån. Så småningom kanske du själv vill driva en tes eller kasta ut en fråga. På Twitter kan du få input, tankar och idéer från en otroligt bred massa. Var prestigelös, och inte rädd för att prova. Blir det fel, kan du alltid redigera. På Twitter är minnet kort och klimatet ganska tillåtande, säger Hanna Elfvin.

Några grundläggande förutsättningar kan vara bra att ha i bakhuvudet. Twitter fordrar viss hastighet. Öppnar du för dialog och frågor, bör du vara beredd att svara relativt snabbt. Väck intresse för ditt ämne och arbete genom tänkvärda inlägg och frågor som engagerar, för att på så sätt marknadsföra din bok. För att utveckla längre resonemang, eller kanske ge smakprov ur en publikation, fungerar en blogg bättre. Men gärna knuten till ett Twitterkonto, för dialog med läsarna.

– Det finns ett annat sätt att tänka i sociala medier, kring vad vi kan åstadkomma tillsammans. En slags delningsekonomi, där vi blivit öppnare för att dela med oss av kompetens och kontakter. Genom att bjuda på dig själv och din kunskap, kan du få mycket tillbaka, säger Hanna Elfvin.
Skrivet av Carolina Söderholm, 2015. Illustration: Shutterstock.com.

Fakta

Twitter besöks någon gång av 19 procent och dagligen av 6 procent av svenskarna. Av dem som använder Twitter är det dubbelt så många som läser än som skriver, enligt undersökningen Svenskarna och internet.

Twitterspråk

# En hashtag används för att kategorisera inlägg. De är sökbara och bra när du vill följa någon händelse, ämne eller diskussion.

RT En retweet används för att sprida andras inlägg vidare.

@ En mention används för att svara på inlägg och adressera andra användare. Dessa är publika.

❤ "Gilla" andras inlägg. Dessa sparas i en egen lista.

Så börjar du

  1. Surfa till www.twitter.com
  2. Registrera ett konto, ange uppgifter och välj användanamn.
  3. Ange intresseområden och få förslag på andra användare.
  4. Lägg upp ett foto.
  5. Bekräfta din epostadress – och du är igång med din profil.
  6. Sök på personer och ämnen som intresserar dig och börja följa dem.
  7. Våga testa!

Lycka till!

Som författare, vilka fördelar ser du med att twittra?

 

Jag väcker intresse för mina texter och för mitt budskap, och får möjlighet att kommunicera med så oerhört många människor av alla slag. – Ulf Bjereld (@UlfBjereld)

Jag har 500 följare som är intresserade av mitt område och jag twittrar mest om nya intressanta studier och rapporter men även konferenser och egna aktiviteter. Det blir lite som en familj, och alla blir ju medvetna om min bok Alkohol – en fråga för oss i vården. – Sven Wåhlin (@SvenWahlin)

På Twitter kan jag kort, enkelt och snabbt meddela vad som händer i min yrkesprofession; nya böcker, nya föreläsningar etc. Privat använder jag Instagram. Och professionellt Twitter och Linkedin. Som föreläsare och författare är det också bra att kunna retweeta andras meddelanden som rör mitt ämnesområde. En annan fördel är att jag ser att mina tweets blir svarade på och retweetade. – Barbro Fällman (@barbrofallman)

Nyfiken på Hanna Elfvin?

Hanna Elfvin, kommunikationsstrateg på den digitala kommunikationsbyrån KAN i malmö.

Hanna Elfvins tips på twittrare att följa för den forsknings-, opinionsbildnings- eller tyckarintresserade:
twitter.com/HansRosling
twitter.com/cbildt
twitter.com/forskasverige
twitter.com/itiskolan
twitter.com/HenrikOscarsson

Vi använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer