Sverige
Privatperson Logga in

Succé i ny upplaga

Hans första bok blev en succé när den kom för nio år sedan. Nu kommer Bo Hejlskov Elvéns debutverk Problemskapande beteende vid utvecklingsmässiga funktionshinder i en ny, varsamt reviderad, upplaga.

Författaren själv blev glatt överraskad av framgången för den första upplagan.

– Jag trodde att boken var väldigt smal, att den främst riktade sig till dem som jobbar inom LSS, men också till exempel lärare och föräldrar har haft nytta av den, säger Bo Hejlskov Elvén, legitimerad psykolog.

Läsarna verkar ha uppskattat den specialla tonen.


Efter hand har han fått önskemål om att skriva fler böcker på ämnet, riktade till olika målgrupper som skola, psykiatri och äldrevård. I centrum för Problemskapande beteende vid utvecklingsmässiga funktionshinder står förståelsen för dessa beteenden och metoder att använda i vardagen. Allt är också omslutet av ett slags humanistiskt ramverk, en filosofi kring människosyn i bemötandet. När boken nu ska ges ut igen har det varit viktigt för författaren att gå försiktigt fram.

– En möjlighet var att helt skriva om boken, men då skulle den speciella tonen som läsarna verkar ha uppskattat riskera att gå förlorad. Så jag har bara uppdaterat den med ny kunskap och förtydligat vissa delar. Redan innan den första boken gavs ut var Bo Hejlskov Elvén en fullbokad föreläsare. Skillnaden nuförtiden är att han också fått resa till patser som Nya Zeeland, Panama och Vitryssland i takt med att boken översatts till nya språk.

Bo Hejlskov Elvén är stolt över att hans bok betytt så mycket för människor. Han nämner en chef i en LSS-verksamhet som bär boken i sin väska och läser en bit inför möten med brukare ”för att komma i rätt stämning”. Han berättar också om föräldrar som hört av sig och hävdat att boken har räddat deras familj.

– Och människor med egen problematik har sagt till mig, att efter att personalen på deras boende eller verksamhet har börjat använda boken mår de själva mycket bättre som människor. Det är stort.

Nyfiken på Bo Hejlskov Elvén?

Bo Hejlskov Elvén är leg. psykolog, föreläsare, författare och handledare. Bo är dessutom doktorand vid Birmingham City University. Han har lång erfarenhet av handledning och utbildning i hantering av problemskapande beteendei både Sverige och Danmark. För sitt arbete har han bland annat tilldelats Årets Pusselbit 2009 av Riksföreningen Autism.

Vi använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer