Sverige
Privatperson Logga in

Många olika sätt att genomföra en intervju

Intervjumetoden är i dag en av de vanligaste metoderna inom samhällvetenskaplig forskning. Men en lyckad intervjustudie kräver inte bara kunskaper om hur intervjun bör genomföras utan även förståelse för vad forskning är och kan vara, menar författarna till det senaste tillskottet i bokserien Greppbar metod.
I förordet skriver ni att det redan finns mycket skrivet om intervjun som forskningsmetod, så varför skriva en bok till. Vilken lucka fyller er bok om intervjumetoden?

– Faktum är att vi först var tveksamma till att ta på oss uppdraget att skriva en bok om intervjun som forskningsmetod, just på grund av detta. Men när vi tänkte efter så insåg vi att det faktiskt saknades en bok som inte bara beskriver hur man genomför en forskningsintervju och en intervjustudie, utan också knyter själva görandet till antaganden om vad forskning är och kan vara. I boken beskriver vi fyra olika utgångspunkter som spelar roll för hur en intervju genomförs och för hur man bedömer en intervjustudies kvalitet. Samtidigt är boken skriven på ett sätt så att den ska kunna fungera för studenter på högskolans alla nivåer utan att vara för omfattande.

Det finns en enorm variationsrikedom i hur man kan genomföra en intervjustudie.

Vilket är det bästa tipset ni kan ge för en som vill genomföra en intervjubaserad forskningsstudie?

– Att läsa vår bok! Alltför ofta möter vi studenter som tror att ”det bara är att gå ut och intervjua”, men riktigt så enkelt är det inte. Om en studie som helt eller delvis bygger på intervjuer ska bli bra måste man sätta sig in i vad metoden innebär i ett forskningssammanhang, inte bara genomföra intervjuer oreflekterat.

Vad är den vanligaste missuppfattningen om intervjun som metod?

– Att det är en enda metod som genomförs på ett specifikt sätt. Men det stämmer inte. Det finns en enorm variationsrikedom i hur man kan genomföra en intervjustudie och hur intervjuer kan kombineras med andra metoder. Genom att använda sin fantasi, lära från tidigare forskning och experimentera sig fram kan man använda intervjun som metod på många spännande sätt.

Nyfiken på författarna ?

Anette Hallin är docent och lektor i företagsekonomi vid Mälardalens högskola. Jenny Helin är docent i företagsekonomi och lektor vid Företagsekonomiska institutionen, Uppsala universitet Campus Gotland.

Vi använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer