Sverige
Privatperson Logga in

Lärande – en väg till förändring

Det är i skolbänken framtiden börjar, från ett mer effektivt jordbruk till minskad barnadödlighet och medvetenhet om kvinnors rättigheter. I snart tjugofem år har Barnfonden kämpat för att förbättra barns villkor i Afrika, Asien och Latinamerika genom utbildning, och som författare på Studentlitteratur är du varje år med och bidrar till detta.

Sedan 2007 har Studentlitteratur tillsammans med sina författare stöttat Barnfonden med en julgåva.

– Ett år fick vi möjlighet att rusta upp en förskola i ett av Addis Abebas fattigaste områden. En fungerande barnomsorg är nödvändig för att föräldrarna ska kunna arbeta och ha råd att låta syskon gå i skola. Andra gånger har julgåvan försett etiopiska barn med skolböcker, och gett extra stöd till särskilt utsatta flickor att fortsätta sin skolgång, berättar Malou Bratt, ansvarig för Barnfondens företagssamverkan.

Hon har märkt ett växande intresse för att stödja hjälporganisationer från både företag och privatpersoner.
– Företag vill oftast veta vad det är som de stödjer. Vid ett längre samarbete som vårt med Studentlitteratur finns det möjlighet att få en mer personlig relation till det arbete som bedrivs på plats, vilket är mycket positivt.

Vi vill följa barnet från att det ligger i mammas mage, när hon får information om amning och mödravård, genom hela skolan tills det är vuxet och kan försörja sig själv. Vårt engagemang är alltid långsiktigt, säger Malou Bratt.

Att se till hela barnets situation och förutsättningar att klara skolan, är grundläggande för Barnfonden. Tillgång till rent vatten och elektricitet är ofta lika viktigt som att familjen har försörjning. Enligt principen hjälp till självhjälp arbetar Barnfonden med att bygga upp lösningar och strukturer som genom utbildning och delaktighet fungerar på lång sikt.

– Vi ser oss som en hållbar samhällsbyggare. Alla bidrag, små och stora, är oerhört viktiga. Det är genom kunskap om vad som behövs och hur vi har möjlighet att påverka, som vi gemensamt kan förändra hur världen ser ut, säger Malou Bratt.

Fakta

Barnfonden grundades i Sverige 1991, och har sitt kontor i Malmö. Tillsammans med den internationella organisationen ChildFund Alliance stödjer Barnfonden över femton miljoner utsatta barn i världen. Barnfonden har 90-konto som garanterar att hjälpen går till det ändamål den är avsedd för.

Skrivet av Carolina Söderholm, 2015.

Vi använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer