Sverige
Privatperson Logga in

Maria Grahn-Farley om att skriva för Studentlitteratur

Maria Grahn-Farley, docent i offentlig rätt vid Uppsala universitet, har skrivit flera böcker för Studentlitteratur. 2019 belönades Barnkonventionen - en kommentar med Kurslitteraturpriset.

Kan du berätta kort om skrivprocessen?

Jag skriver jämt och arbetar alltid på flera texter samtidigt – som akademiker kan man inte vänta på att en bok blir klar för att börja på nästa – utan man har olika tidsaspekter på olika texter. Jag försöker att ha tre texter på gång samtidigt – i olika skeden. En del texter kan behöva några år på sig att mogna – andra texter kanske redan ganska klara i ens huvud.

Så innan en text hamnar i tryck har man bearbetat ämnet i många år. När jag skriver för Studentlitteratur (jag avslutade just en andra bok) gör jag det genom en dialog med Mareike Persson. Jag sätter mig och skriver ett första manus som jag sedan cirkulerar för feedback, så att jag vet om det når sin läsarkrets på rätt sätt och så vidare. Jag jobbar under tiden som vanligt – skrivandet och undervisning och forskning hör alla tre ihop, man kan inte skippa en för den andre eller den tredje.

Varför valde du Studentlitteratur som förlag?

Jag valde Studentlitteratur för att Mareike är förläggare här. Hon är en oerhört duktig jurist och akademiker med en internationell erfarenhet av juridik och forskning. Jag frågade inget annat förlag – det var Mareike jag ville jobba med.

Hur har dina kontaktpersoner på förlaget kunnat hjälpa dig under skrivprocessen?

När jag skrev den första boken arbetade jag med Mareike och Anna Åström, båda oerhört duktiga och stödjande. Jag behöver verkligen ett bra författarstöd – eftersom jag behöver lugna motkrafter till mitt egna mer impulsiva skrivande. Nu till den andra boken kom jag även i kontakt med Eva Broberg – även det en väldigt trevlig erfarenhet.

Hur upplever du att Studentlitteratur har arbetat med marknadsföringen av din titel?

Stödet från Studentlitteratur har varit ovärderligt – jag är i helt trygga händer när det kommer till marknadsföring osv. Jag är inte så praktiskt lagd – att då inte behöva fundera så mycket på praktiska saker hjälper ju då.

Vi använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer