Sverige
Privatperson Logga in

Frågor och svar

Hur vet jag om min idé håller?

Inkommande manus bedöms grundligt av våra ämneskompetenta förläggare och läromedelsutvecklare med stor kunskap och erfarenhet. De vet vad som fungerar och om idén håller. Ibland krävs en ny infallsvinkel eller justering. Det viktiga är att din idé får chans att utvecklas på bästa sätt.

Måste jag gå ner i tjänst?

Nej, du behöver inte gå ner i tjänst för att skriva kurslitteratur. Manusarbetet anpassas för att passa in i din jobbvardag. Är du lärare med undervisningsfria perioder kan du kanske skriva mer, andra perioder mindre.

Vad händer om jag inte hinner?

Ibland behöver man mer tid. Passar inte tidsschemat går du och din förläggare eller läromedelsutvecklare igenom arbetet igen och bestämmer nya datum för ditt manusförfattande.

Vad händer när jag levererat manus?

När manuset är klart går i första hand din förläggare eller läromedelsutvecklare igenom det. Kanske är det något som behöver diskuteras eller anpassas? I annat fall går manuset vidare till granskning. Granskningsprocessen ser olika ut för olika typer av utgivning. För vetenskapligt innehåll sker regelmässig granskning av externa fackgranskare med syftet att säkerställa innehållets kvalitet och originalitet. Den externa fackgranskningen görs av ledande ämnesföreträdare. I arbeten med många författare inblandade sker en ytterligare granskning i form av författarredaktörens genomgång. Alla manus språkgranskas. Utifrån detta upprättas korrektur av bokens redaktör, som du sedan har möjligheter att komma med synpunkter på. Beroende på innehållets komplexitet kan detta ske vid flera tillfällen.

Utformningen sköter Studentlitteraturs formgivare. Omslagslayouten tas exempelvis fram tillsammans med den tekniska redaktören och förläggaren och presenteras för dig före slutgiltig version.

Därefter går boken till tryck och parallellt planerar vi för marknadsföringen av den.

Marknadsföring?

När din bok eller digitala tjänst ligger i slutet av sin produktionsfas påbörjas marknadsföringsarbetet. Genom vårt breda kontaktnät och den marknadskunskap vi har inom de ämnesområden där vi verkar kan du vara säker på att ditt alster når ut till rätt målgrupp. Vi besöker exempelvis en mängd mässor, konferenser och utställningar. Lärare och kursansvariga kan själva alltid beställa ett kostnadsfritt provexemplar av din bok.

Vilken ersättning kan jag räkna med?

Ersättningen beräknas vanligen i form av royalty, d.v.s en andel av det vi tar för boken när vi säljer den till återförsäljare. Hur stor ersättningen slutligen blir beror alltså på royaltysatsen, på bokens pris och på hur många exemplar som säljs. Ersättningen för digitala material beräknas i regel även den som en andel av förlagets intäkt.

Hur får jag veta mer?

Våra förläggare och läromedelsutvecklare är alltid redo att diskutera dina idéer eller svara på frågor. Tveka inte att höra av dig till oss!

Vi använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt av webbplatsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används. Läs mer